logo eenvoudinkwaliteit

Slim, snel en slank werken in de zorg?
Eenvoud in Kwaliteit helpt!

12 Valkuilen bij verbeteren

Ken je valkuil en val er niet in

valkuil bij continu verbeteren
Door Trudy Engering - bijgewerkt op vrijdag, 03 mei 2019.

Ben je met Lean bezig, dan ben je bezig met continu verbeteren. Dat dat lastig is om vol te houden heb ik beschreven in mijn blog Continu verbeteren, hoe hou je dat vol? 
In deze nieuwe blog tref je 12 valkuilen bij verbeteren aan. Ken je valkuilen, dan val je er minder snel in, is de gedachte achter deze opsomming.

Valkuil 1

Praten in aannames zoals: ‘ik neem aan dat…’, ‘ik weet zéker dat….’, ‘volgens mij….’ Met het risico dat je problemen ziet, die er niet zijn. Of dat je juist échte problemen over het hoofd ziet.
Ga praten in feiten, dat betekent dus dat je metingen moet gaan verrichten. 

Valkuil 2

Praten in belemmeringen: ‘ja maar…’, ‘neen, geen tijd, te druk’. Hierdoor start je niet met verbeteren, waardoor je veel tijd verliest met verkeerd bezig zijn.

Valkuil 3

Geen doelen, niet weten waar je wil zijn over 3 jaar, 3 maanden, 3 weken.
Dan weet je ook niet welke kant je op moet en welke problemen je moet oplossen. Zo ga je alle kanten op, behalve de goede!

Valkuil 4

De vraag achter de vraag niet kennen. Dan verzin je een oplossing die niet past, je plakt een pleister maar pakt het onderliggende probleem niet aan.
Eerst je probleem analyseren, pas dan aan oplossingen denken.

Valkuil 5

PDCA niet volgen.
Vaak wordt het plan wel uitgevoerd, maar wordt niet gecheckt of de uitvoering wel leidt tot de beoogde oplossing. Is dat niet het geval dan zou het plan aangepast moeten worden. Is eenmaal een juiste oplossing gevonden, dan moet die als standaard ingevoerd worden.

Valkuil 6

Er wordt niet SMART gewerkt.
Wordt er bijvoorbeeld wel bekeken of een oplossing realistisch is en voor iedereen aanvaardbaar? Anders ga je met een verbetering aan de slag die tot niets leidt.

Valkuil 7

Onveilige cultuur organisatie.
Om te kunnen verbeteren moeten fouten ook benoemd kunnen worden, zonder negatieve gevolgen voor betrokkenen. In een onveilige omgeving worden fouten onder het tapijt geveegd. 

Valkuil 8

Denken dat je het verder wel zelf kunt na een training Lean.
Na de training moet je het verder zelf doen, dat is zo eenvoudig nog niet, want Lean implementeert zichzelf niet, dat zullen jullie toch echt zelf moeten doen. Zorg dat je genoeg informatie tot je neemt, lees boeken over Lean, lees mijn blogs, schrijf je in voor mijn en andere nieuwsbrieven. En merk je dat de boel stagneert, huur je trainer dan weer eens in, dat is z’n geld dubbel en dwars waard.

Valkuil 9

Teveel willen controleren. Dan raak je je draagvlak kwijt en zonder draagvlak geen verbetering. Controle heeft ook als onaangenaam bijeffect dat mensen hun verantwoordelijkheid niet meer nemen. Dus vertrouw op je mensen en op elkaar.

Valkuil 10

Slechte communicatie. Niet iedereen kent het wat en het waarom van een ingevoerde verbetering. Als jij niet weet waaróm je iets moet doen is de kans groot dát je het niet doet.
Wees dus duidelijk over gewenste verbeteringen.
Voor de communicatie en het verbetertraject is de dagstart ideaal.

Valkuil 11

Niet creatief zijn.
Alleen door creatief te zijn bedenk je de beste oplossingen. Denk dus out-of-the-box en omarm omdenken.

Valkuil 12

Plannen blijven te lang liggen.
Handel snel, als iedereen nog zin heeft om aan de slag te gaan met de oplossing. Leer al doende. Experimenteer en pas je plan zo nodig aan.

Auteur

Trudy Engering

Trudy Engering

Trudy Engering is black belt Lean in de Zorg
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hulp nodig of vragen over Lean (slim en slank) in de zorg?

Bel of mail ons dan! Tel: 0644042890, email: info@eenvoudinkwaliteit.nl.

Deel deze blog met anderen

Plaats een reactie