logo eenvoudinkwaliteit

Slim, snel en slank werken in de zorg?
Eenvoud in Kwaliteit helpt!

Beroepsdeformatie

Meten is weten

Streven naar perfectie in de tuin
Door Trudy Engering - bijgewerkt op vrijdag, 03 mei 2019.

Ik leid aan een vreemde ziekte: beroepsdeformatie.

Vandaag werd die ziekte manifest en ik was nog niet eens aan het werk. Nou ja, toch wel werk, maar andersoortig… Vandaag heb ik een uurtje in de tuin gewerkt. Om 6 uur opgestaan, zodat ik, vóór ik mij op Eenvoud in Kwaliteit stort, ook een stukje van de tuin heb schoongemaakt (cq aan lichaamsbeweging heb gedaan).

Na dat uurtje tuinwerken ga ik opruimen .Ik stapel schop, bezem en schoffel op de berg tuinafval in de kruiwagen en rijd de kruiwagen naar de schuur.

En dan komen de gedachtenspinsels:
Wat zou nu het meest efficiënt zijn? Schop, bezem en schoffel van de kruiwagen pakken, tegen de muur van de schuur zetten, vervolgens de kruiwagen op de composthoop legen, kruiwagen op z’n plaats zetten en teruglopen naar de schuur. Waar ik bezem, schop en schoffel oppak om op hun plaats in een hoek van de schuur te zetten, mijn tuinhandschoenen uittrek en in een kistje met tuinbenodigdheden gooi.
Of… zou het sneller gaan als ik schop, bezem en schoffel van de kruiwagen pak, de schuur inloop en alles op z’n plaats zet, handschoenen weg, kruiwagen leeg en op z’n plaats? Mogelijk… maar dan heb ik mijn handschoenen niet meer aan als ik de kruiwagen leeg bij de composthoop. En dat wil ik eigenlijk wél!
Derde optie: hark, bezem en schoffel van de kruiwagen pakken, meteen in de hoek van de schuur zetten. Teruglopen naar de kruiwagen. Kruiwagen legen op de composthoop, op z’n plaats zetten en naar de schuur lopen, waar ik mijn tuinhandschoenen in het daarvoor bestemde kistje gooi.

Een en ander intrigeert me zó dat ik besluit deze 3 opties uit te proberen (hoe idioot kun je zijn!) en met een stopwatch in de hand te gaan meten hoe lang ik erover doe.
Ik pak het als volgt aan: de berg afval verdeel ik in drieën en vervolgens meet ik 3 keer de lengte van het proces ‘afval en gereedschap wegbrengen’. Waarbij ik in variatie 1 het gereedschap eerst tegen de schuur plaats, dan het afval weggooi en vervolgens gereedschap en tuinhandschoenen op hun plaats zet. In variatie 2 breng ik het gereedschap weg, voordat ik het afval op de composthoop gooi en houd ik mijn handschoenen aan tot het einde. Tot slot breng ik in de derde variatie het gereedschap én de handschoenen weg alvorens ik de kruiwagen op de composthoop leeg.
Bij alle 3 de variaties zet ik de stopwatch aan, zodra ik de volle kruiwagen met tuingereedschap oppak en stop ik de stopwatch als ik bij de schuur sta en alles op zijn plaats is gebracht.

En de resultaten? Haha, geloof het of niet! De eerste variatie: 2 minuten en 10 seconden. De tweede variatie: 2 minuten en 10 seconden. En de derde variatie: 2 minuten en 5 seconden!

Na dit zwaarwegende, zeer wetenschappelijke onderzoek, acht ik het bewezen dat het mij minder tijd kost als ik het tuingereedschap en mijn handschoenen direct opruim, voordat ik het vuil naar de composthoop breng. Dat ik mijn handen naderhand misschien wat grondiger moet wassen neem ik dan maar voor lief…..

Alle gekheid op een stokje. Ik bedenk me dat ik mijn energie beter kan besteden aan het opruimen van de schuur. Dat levert uiteindelijk veel meer tijdswinst op! Nooit meer zoeken tussen al het tuingereedschap naar de schoffel, want hij heeft een vaste plaats. Nooit meer handschoenen met gaten, want alle kapotte handschoenen heb ik weggedaan en net als het kistje waarin ik ze altijd achteloos neergooi. Alles hangt en ligt nu op een vaste plaats.
Wat een heerlijk vooruitzicht. Toch maar eens de schuur 5S-en!

Zie ook mijn blog over 5S in een huisartsenpraktijk en mijn blog over mappen opruimen met een gratis download hoe dat volgens de 5S-leanmanier te doen, en mijn blog de opruimgoeroe.

Of lees het boek 5S werkplekorganisatie van Bert Teeuwen.

Auteur

Trudy Engering

Trudy Engering

Trudy Engering is black belt Lean in de Zorg
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hulp nodig of vragen over Lean (slim en slank) in de zorg?

Bel of mail ons dan! Tel: 0644042890, email: info@eenvoudinkwaliteit.nl.

Deel deze blog met anderen

Reacties (2)

Plaats een reactie