Betere oplossingen door brainstormen
Creativiteit in teamverband
Door Trudy Engering - bijgewerkt op maandag, 06 mei 2019.Fouten komen in elke zorgorganisatie voor. Denk bijvoorbeeld aan verkeerde medicatie verstrekken, een haperende tillift, foute communicatie tussen softwaresystemen.
Om een oplossing te vinden voor die fout, kun je kiezen uit een heel arsenaal technieken zoals de visgraat, de 5 keer waaromvragen en de Kiplingmethode.
En… de aloude brainstorm, die ik onlangs weer eens van stal heb gehaald.
Brainstormen is niet zomaar wat discussiëren en ideeën uitwisselen, maar een methodiek om vlotter, meer, betere en creatievere ideeën te ontwikkelen.
Hoe werkt een brainstorm?
- Formuleer één eenvoudige, heldere en inspirerende vraag.
- Brainstorm met maximaal 4 mensen. Als er meer mensen zijn om te brainstormen splits dan op in groepjes van 2 tot 4 mensen. Ook in je eentje kun je uitstekend brainstormen!
- Spreek een minimaal aantal ideeën af per groepje (of per persoon).
- Houd je aan de regels van de brainstorm (zie hieronder).
- Bedenk zoveel mogelijk verschillende ideeën, uit géén kritiek hierop en stel je oordeel uit. De ideeën worden, kernachtig geformuleerd, op post-itvelletjes geschreven.
- Vervolgens worden de beschreven post-its op een flapover of een vel papier aan de muur geplakt.
- Kies met de groep de beste ideeën. Heb je de voor- en nadelen afgewogen? Dan kies je met z’n allen het beste idee als volgt: iedere deelnemer krijgt een aantal stemmen, volgens het volgende rekensommetje: aantal ideeën/aantal deelnemers. Elk individu geeft aan welke ideeën hij/zij het beste vindt. Een methode is bijvoorbeeld streepjes zetten bij het betreffende idee of kleine post-itvelletjes met een opvallende kleur plakken.
- De ideeën met de meeste stemmen gaan het worden! Misschien kunnen verschillende ideeën gecombineerd worden. Bespreek ze met elkaar en maak een plan hoe ze uitgewerkt moeten worden.
Regels brainstorm
Als je aan de volgende regels voldoet, is er veel te halen uit een brainstorm:
- Laat de ideeën stromen, alles mag: slim, gek, voor de hand liggend. Graag out of the box! Je geeft nu geen kritiek. Niet op je eigen ideeën en niet op die van anderen.
- Zorg voor zoveel mogelijk andersoortige, verschillende ideeën.
- Een idee kan nooit te gek zijn, alles wordt in dit stadium aanvaard.
- Luister naar andermans ideeën, dat levert weer nieuwe gedachten op.
Een brainstorm past overal. En past zeker ook in een Lean-omgeving. Immers: een van de verspillingen die in de Lean-filosofie wordt benoemd is ‘geen gebruik maken van de vaardigheden (skills) van mensen’. Met een brainstorm gebruik je de denkkracht van al de deelnemers.
Brainstormen is heerlijk, geeft energie! Laat je verrassen door de ideeën van anderen. En kies voor geweldige, creatieve oplossingen!
Petra van der Zwan
Goed artikel weer Trudy. Gestructureerd brainstormen levert altijd meer op dan 'zomaar' een golf van ideeën waar vervolgens niets meer mee wordt gedaan.
antwoord