logo eenvoudinkwaliteit

Slim, snel en slank werken in de zorg?
Eenvoud in Kwaliteit helpt!

Damestas: rommeltas

Lean met 5S

Deze tas heeft 5S nodig!
Door Trudy Engering - bijgewerkt op vrijdag, 03 mei 2019.

En daar stond ik dan… Naast de snelweg in het pikkedonker, in mijn auto waarvan de binnenverlichting het al langer niet meer deed en waarvan de koplampen het zojuist hadden begeven.

Gevaarlijk zo langs de snelweg, dus ik stapte rechts uit. Dacht eraan de contactsleutel uit het contact te halen en mijn tas mee te nemen om, eenmaal veilig buiten, de ANWB te bellen.
In de berm mijn telefoon gezocht, graaien in de tas, alles op de tast, want geen zaklamp bij me. Dan maar even in de achterbak kijken of ik daar misschien een zaklamp heb liggen. Maar… waar is mijn sleutel gebleven? Zonder kan ik de achterklep niet openen.

Op het bevroren gras alles uit mijn tas gehaald bij het licht van passerende auto’s. Niks… geen sleutel en geen telefoon.  In de auto op de tast zoeken naar mijn telefoon. Heb ik hem daar achtergelaten? Ja, uiteindelijk gevonden.

Weer naar buiten, ANWB gebeld. Gelukkig ze komen, hopelijk binnen het uur. Dus heb ik alle tijd om mijn tas nogmaals leeg te halen. Ik kom nog een plastic tasje tegen waar ik mijn spullen vanuit mijn tas een voor een in kan stoppen. Want zie ze maar eens terug te vinden in het gras in het donker. Uiteindelijk als mijn tas zo goed als leeg is vind ik mijn autosleutel. Nu kan ik in de achterbak, waar mijn weekendtas staat. Ik pak een jurk uit mijn tas en knoop hem voor de warmte om mijn nek. Nu wachten op de ANWB. Stampen, springen, huppelen en liedjes zingen. Zo houd ik mijzelf warm.

Intussen denk ik: het ongemak van een damestas: niets terug te vinden! Verre van Lean ingericht!

Twee weken eerder hebben we een administratief team in de jeugdzorg geleerd om te organiseren door middel van 5S: een Lean-instrument waarmee je scheidt, schikt, schoonmaakt, standaardiseert en stand houdt.
We hadden een geweldig leuke manier bedacht om de noodzaak van ordenen vast te stellen en om te leren hoe je op een simpele manier je eigen werkplek kunt opruimen en structureren. Het team had al snel door wat het oplevert, namelijk vooral veel tijd!

Na 3 kwartier, een hoop gekweel en een platgelopen berm, arriveerde de ANWB. Het probleem was snel verholpen en ik kon weer richting mijn overnachtingsadres.

En wat heb ik van mijn avontuur langs de snelweg geleerd?
Een: dat je wel les kunt geven in iets, maar dat het helemaal niet wil zeggen dat je het zelf zo goed doet.
Twee: nooit stoppen met verbeteren. Ik ga nu op zoek naar een tas die ik zo kan inrichten dat ik alles op de tast kan vinden. Een 5S-tas!

Einde van dit verhaal: de volgende avond kwam ik thuis, pakte mijn tas uit en tussen alle rommel kwam ik 2(!) autosleutels tegen…

Moet uw organisatie meer met minder geld doen? Heeft u zorgen over de kwaliteit die u biedt? Is de verbinding tussen mens en organisatie zoek? Eenvoud in Kwaliteit kan u helpen. Wij zijn uniek in de combinatie Kwaliteit en Lean in de zorg.

Auteur

Trudy Engering

Trudy Engering

Trudy Engering is black belt Lean in de Zorg
 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hulp nodig of vragen over Lean (slim en slank) in de zorg?

Bel of mail ons dan! Tel: 0644042890, email: info@eenvoudinkwaliteit.nl.

Deel deze blog met anderen

Reacties (2)

 • Trudy Engering

  Trudy Engering

  04 maart 2015 op 11:27 | #

  Bij mij werkt dat niet. Teveel ruimte om te vullen naast de bag-in-bag!

  antwoord

 • Annemarie

  Annemarie

  02 maart 2015 op 19:11 | #

  Daarom heb ik voor 2 euro een bag-in-bag gekocht... alles altijd op hetzelfde plekje en blindelings te vinden. :-)

  antwoord

Plaats een reactie