logo eenvoudinkwaliteit

Slim, snel en slank werken in de zorg?
Eenvoud in Kwaliteit helpt!

De duivelsdriehoek

Goedkoop is duurkoop

De duivelsdriehoek: kiezen voor kosten, tijd of kwaliteit
Door Trudy Engering - bijgewerkt op maandag, 02 december 2019.

Met nog resten witte verf op mijn handen, schraal van het schrobben, ben ik deze blog aan het typen.

Vandaag hebben we een goed voornemen in praktijk gebracht. We hebben de kelder geschilderd. Onze kelder kwam regelmatig blank te staan, de muren waren dan ook afgebladderd en, vreemd genoeg, roze gekleurd. Nadat een aannemer wat reparaties had verricht moest het er toch eindelijk een keer van komen: de kelder opknappen. Wel iets om tegenop te zien, want op 8 vierkante meter kun je een hoop rommel kwijt.

Dus… kelder uitruimen. Gelukkig is het droog buiten, kunnen we daar e.e.a. laten staan. Muren afschrapen met een plamuurmes en een staalborstel, schoonmaken en naar de bouwmarkt voor materiaal om de muren te schilderen.

We hebben ons bij de bouwmarkt goed laten voorlichten welke verf we voor een vochtige kelder moeten gebruiken. Want, zoals mijn moeder altijd al zei: “Goedkoop is duurkoop”. Kwasten, afdekplastic, plastic handschoenen en afplakband erbij en afrekenen.
Thuisgekomen aan de slag, alles afgeplakt, verf goed doorgeroerd en hup… schilderen. Ik bovenaan de trap, manlief onderin de kelder.

Uit de krochten van de kelder kwam mij af en toe een krachtterm tegemoet. Ik besteedde er geen aandacht aan, want ben dat wel van mijn man gewend als iets hem niet meteen lukt. Totdat ik, na een paar vierkante meter schilderwerk ineens met alleen de handgreep van de blokkwast in mijn hand stond. De kwast zelf maakte, zwaar van de verf, een snoekduik naar beneden en kwam op mijn man terecht. Bleek dat hij ook met hetzelfde euvel te maken had, vandaar die krachttermen. De blokkwast bestaat uit 2 onderdelen: de kwast zelf en de handgreep, die in de kwast geschroefd zit. Nou, dat stelde dus niet zoveel voor. Door de verfbewegingen liet het handvat los en het was ook niet meer vast te krijgen. Met 2 handen moest ik de blokkwast vasthouden om verder te kunnen schilderen. Mijn man verzuchtte: “Hadden we nu maar meteen goede kwasten gekocht”.

Toen moest ik meteen aan de duivelsdriehoek denken. Ken je hem nog?

De duivelsdriehoek is een term die verwijst naar de manier waarop de volgende drie onderdelen zich binnen projecten en in de meeste processen tot elkaar verhouden.

 • Kwaliteit (beter)
 • Tijd (sneller)
 • Geld (goedkoper)

Kwaliteit is een verzamelbegrip en wordt bijvoorbeeld gebruikt voor betrouwbaarheid (hoe lang blijft het werken), bruikbaarheid (is het makkelijk aan te leren of te gebruiken), onderhoudbaarheid (makkelijk te herstellen bij een storing) en flexibiliteit (ook voor andere zaken inzetbaar).Tijd staat voor juiste hoeveelheid, juiste plaats, juiste tijd. En als laatste staat geld voor efficiëntie en kosten.

duivelsdriehoekBinnen projecten is er altijd een spanningsveld tussen geld, tijd en kwaliteit. Dit spanningsveld noemen we de duivelsdriehoek. Aan een van de hoeken iets veranderen, betekent onvermijdelijk iets voor de andere hoeken: meer kwaliteit betekent dat het project langer gaat duren en/of meer gaat kosten. Moet het voor minder geld, dan gaat dat ten koste van de kwaliteit en/of de doorlooptijd.
Binnen de duivelsdriehoek kunnen slechts twee van de drie onderdelen tegelijk benadrukt worden. Een gevolg van goedkoper en sneller is altijd dat de kwaliteit daaronder lijdt.

Die dag hebben we de helft van de kelder met moeite kunnen beschilderen, kostte meer tijd dan voorzien. De volgende dag was de andere helft aan de beurt. Maar voordat we verder gingen met schilderen hebben we snel nog nieuwe, duurdere blokkwasten gehaald. Zonde van het geld! Uiteindelijk heeft het ons tijd, geld én ook kwaliteit gekost! Want het tweede gedeelte van de kelder ziet er veel mooier uit. Goedkoop is dus echt duurkoop!

Wil je meer weten over de duivelsdriehoek? Op het internet is er veel terug te vinden hierover Kijk bijvoorbeeld op http://123management.nl/0/070_methode/a720_methode_02_duivelsdriehoek.html.

Auteur

Trudy Engering

Trudy Engering

Trudy Engering is black belt Lean in de Zorg
 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hulp nodig of vragen over Lean (slim en slank) in de zorg?

Bel of mail ons dan! Tel: 0644042890, email: info@eenvoudinkwaliteit.nl.

Deel deze blog met anderen

Reacties (4)

 • Mieke

  Mieke

  23 juni 2014 op 13:27 | #

  :) hij is leuk! Goed begin is het halve werk...

  antwoord

 • Corine de Smit

  Corine de Smit

  14 januari 2014 op 09:30 | #

  Wat heb je het weer mooi geschreven Trudy. En hoe herkenbaar!!

  antwoord

 • Petra van der Zwan

  Petra van der Zwan

  10 januari 2014 op 11:50 | #

  Leuke inleiding met beeldspraak die leidt naar het moraal van het verhaal. Het werkt inderdaad zo in de praktijk. Door schade en schande wordt je wijzer. Het gaat ook weer om het leereffect toch? De volgende keer denk je wel 2x na voordat je voor een goedkoper alternatief gaat.

  antwoord

 • Maria

  Maria

  09 januari 2014 op 19:14 | #

  Leuk, beeldend verteld!
  Goedkoop = duurkoop!

  antwoord

Plaats een reactie