logo eenvoudinkwaliteit

Slim, snel en slank werken in de zorg?
Eenvoud in Kwaliteit helpt!

  • Home
  • blog
  • Hoe maak je het jezelf als leidinggevende wat makkelijker?

Hoe maak je het jezelf als leidinggevende wat makkelijker?

Vertrouw op vakmanschap professional

Hoe maak je het jezelf als leidinggevende wat makkelijker?
Door Trudy Engering - bijgewerkt op vrijdag, 03 mei 2019.

Er ligt een forse druk op de schouders van leidinggevenden in de zorg, niet in de laatste plaats omdat we met grote personeelstekorten kampen. Ik zie dat zorgorganisaties personeel bij elkaar wegkopen. Dat betekent dat we niet alleen te weinig personeel hebben, maar ook dat we voortdurend bezig zijn met inwerken. Dat vraagt wat van de leiding: regelen dat het werk gebeurt en medewerkers ondersteunen zodat zij goede kwaliteit van zorg kunnen bieden.
Je kunt alleen goede kwaliteit van zorg bieden als je het werk slim aanpakt, eenvoud in je kwaliteit!

In kleine stapjes naar een slimme en slanke organisatie

Een aantal van mijn klanten zit dus met een personeelsprobleem. Gelukkig is er een oplossing: slim en slank werken (Lean). Hiermee kan je het voor elkaar krijgen dat je processen zodanig beter zijn ingedeeld dat je meer kunt doen met minder mensen, waardoor je tijd hebt om problemen aan te pakken en goede zorg te bieden aan je cliënten/patiënten.
Voor veel organisaties betekent dit echter een cultuuromslag. Want Lean gaat niet alleen om het slim en slank werken en de patiënt centraal zetten, maar ook om de verantwoordelijkheid daar te laten waar hij hoort, bij de professionals.
Sommige leidinggevenden vinden dat lastig, zij willen controleren of alles wel loopt zoals afgesproken. Leidinggevenden moeten immers verantwoording afleggen aan hun bazen, aan de zorgverzekeraars of -kantoren, aan de branchevereniging voor de benchmark, aan de inspectie, noem maar op.

Vraag van een van mijn klanten was hoe je de leidinggevenden zover kunt krijgen dát ze los willen laten. Dat ze minder willen controleren en meer durven te vertrouwen op de professionaliteit van hun medewerkers.
Mijn antwoord is: in kleine stapjes, dát geeft de grootste kans op succes.

Stap 1: leidinggevenden

Eerst moeten de leidinggevenden zover komen dat ze vertrouwen durven te geven aan hun medewerkers, zij moeten leren coachend leiding te geven. Laten gaan waar dat kan en faciliterend waar daarom gevraagd wordt.
Hier gaan we van de olievlekwerking uit. Nodig een aantal leidinggevenden (de voorlopers) uit voor een training slim en slank werken, waarbij de nadruk wordt gelegd op verantwoordelijkheid, waar die zou moeten liggen, en hoe je als leidinggevende daar vorm aan zou kunnen geven.

Stap 2: professionals

Als de leidinggevenden zover zijn dat ze los durven laten en de verantwoordelijkheid daar laten waar hij hoort, bij de professionals, dan zijn die laatsten aan de beurt. Misschien zijn zij altijd al gewend geweest dat de leidinggevende of de afdeling kwaliteit de verantwoordelijkheid draagt, daar moeten ze vanaf, want de verantwoordelijkheid ligt bij de mensen die het proces draaien. Bij het hele team dat dat proces draait. Zie ook mijn blog Wat te doen om weerstand weg te nemen.

Stap 3: teams aan de slag

De leidinggevenden en de teams snappen nu waar het om gaat en kunnen en willen aan de slag. Een eerste onderwerp kan zijn het terugbrengen van het aantal protocollen. Zie bijvoorbeeld mijn blog In 8 stappen de afvinklijstjes te lijf.
Of probleemoplossing met visgraat, 5-keer-waarom, brainstormen, kiplingvragen enzovoorts, proces verbeteren of communicatie onderling verbeteren en ook Lean vergaderen.

Stap 4: delen van ervaringen

We hebben nu inmiddels ambassadeurs. Zorg dat ze elkaar spreken, bijvoorbeeld bij terugkomdagen over het slim en slank werken, over hoe de eenvoud in de kwaliteit van zorg te brengen. En laat ze de boodschap uitdragen naar de rest van de organisatie.

Stap 5: olievlek

Je hebt nu teams met leidinggevenden die de andere teams kunnen enthousiasmeren. Laat dat gebeuren. Daarna kunnen de volgers in het proces naar slim en slank werken meegenomen worden.
Vervolgens móeten de achterblijvers wel mee!

Let op: voordat je bovenstaande stappen neemt moet ook het bestuur het slim en slank werken omarmen, zij dienen dit immers uit te dragen en te faciliteren. Heb je een kwaliteitsteam? Zij moeten hierin geschoold worden: de achtergrond leren kennen, de instrumenten en het gevoel slim en slank werken in de genen krijgen. Zij zullen dan enthousiast worden en dit enthousiasme uitdragen. Dan kunnen zij de leidinggevenden en teams waar gewenst ondersteunen.

Vond je deze blog interessant? Lees dan ook de volgende artikelen:

Auteur

Trudy Engering

Trudy Engering

Trudy Engering is black belt Lean in de Zorg
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hulp nodig of vragen over Lean (slim en slank) in de zorg?

Bel of mail ons dan! Tel: 0644042890, email: info@eenvoudinkwaliteit.nl.

Deel deze blog met anderen

Plaats een reactie