Keuzestress, wat eerst?
Prioriteiten stellen in 5 stappen
Door Trudy Engering - bijgewerkt op vrijdag, 03 mei 2019.Drie kippen hebben we nog. Een hoogbejaarde hen en twee hennen in de menopauze.
Dat betekent dat we geen eieren meer hebben uit eigen kip. En… geen lekkerder eieren dan die! Dan zou je zeggen: ”Simpel! Dan schaf je toch nieuwe kippen aan!”. Maar zo simpel liggen de zaken nu eenmaal niet. Want kippen houden kost nogal wat. Tijd en geld.
Afweging maken
Tijd om de voor- en nadelen tegen elkaar af te zetten:
Nadelen zijn:
- Het kippenhok moet schoongehouden worden, met regelmatig een behandeling tegen bloedluizen.
- De ren moet af en toe vrijgemaakt worden van brandnetel, want onze kippen lusten dat niet.
- Kippen moeten bij ons beschermd worden tegen roofvogels, we hebben een paar aan de buizerd verloren.
- En als een kip ziek is moet je daar iets mee, je hebt immers de verantwoordelijkheid voor een levend wezen op je genomen.
- Kippenvoer is relatief duur.
- Over het kippenhok gesproken, dat is inmiddels wel heel oud en krakkemikkig geworden. Bovendien is het helemaal scheefgezakt in de bodem, omdat we ook konijnen hebben gehad in de kippenren, die de hele ren plus hok met een gangenstelsel hebben ondergraven.
- En als we op vakantie gaan moeten we regelen dat er iemand voor de kippen zorgt.
Maar daar tegenover staat,
- als heel groot voordeel, dat we heerlijke eieren hebben,
- geen groenbak nodig hebben want de kippen eten al ons rottend afval op
- en het is zo gezellig, kippen in je tuin…
Stel dat de voordelen opwegen tegen de nadelen en we besluiten toch nieuwe kippen te kopen, dan zijn we er nog niet uit. Want er zijn nog zoveel andere zaken in en om ons huis die ook nog geregeld moeten worden.
Dan is het zaak prioriteiten te stellen. En dat is best lastig.
Zo gaat het in het leven, dus ook in het werk.
Prioriteitenmatrix in 5 stappen
Bij mijn klanten introduceer ik in dat geval de prioriteitenmatrix. Voordat we aan de slag gaan met de prioriteitenmatrix hebben we de knelpunten al geïnventariseerd. De prioriteitenmatrix helpt ons vervolgens bij het besluit wat we als eerste gaan aanpakken.
Hoe doen we dat?
Zoals gezegd gaan we eerst de problemen inventariseren
- Analyseren wat de oorzaak is van het probleem, zie visgraat, 5 keer waarom, Kiplingvragen
- Oplossingen bedenken, bijvoorbeeld via brainstorm
- Prioriteitenmatrix invullen: daarbij bepaal je of de oplossing lage, middelmatige of hoge impact heeft op de organisatie. En bedenk je of het makkelijk te verwezenlijken is en goedkoop is of juist moeilijk en duur of ertussenin.
- Bepalen welk probleem je als eerste gaat aanpakken. Dat zal meestal het probleem zijn waarvan de oplossing een hoge impact en makkelijk/goedkoop is (in bovenstaand voorbeeld is dat het invoeren van een dagstart, het verbeteren van de onderlinge samenwerking en het beter regelen van de voorraad via 5S). Terwijl je waarschijnlijk zult gaan besluiten het probleem niet op te gaan lossen, waarvan de oplossing een lage impact heeft en moeilijk en/of duur is.
Lees ons kennisartikel Prioriteitenmatrix voor meer informatie over dit onderwerp.
Klik hier voor een gratis download van de blanco prioriteitenmatrix.

We zijn eruit. We gaan 3 kippen kopen en een haan. Voortaan weer verse eitjes en volgend jaar misschien kuikens. Nu heeft het kippenhok opknappen echt wel prioriteit!