logo eenvoudinkwaliteit

Slim, snel en slank werken in de zorg?
Eenvoud in Kwaliteit helpt!

Kritische kwaliteit

Bereik je je doelen met je indicatoren?

De route naar het buitengebied
Door Trudy Engering - bijgewerkt op maandag, 06 mei 2019.

Je bent gek dat je in het buitengebied gaat wonen! En hoe moeten je kinderen dan naar school? Denk eens aan je kinderen!
Dat kregen we 16 jaar geleden te horen toen mijn man en ik met onze 4 jonge kinderen verhuisden naar het mooie platteland van Brabant. Heerlijk, vonden wij. Rust, ruimte. Voor de kinderen de wijde wereld en de natuur om in te spelen en van te leren.

We merkten ook dat het fenomeen ‘vriendjes’ anders is in het buitengebied. Kinderen wonen ver van elkaar en zoeken elkaar dus bewust op.
Komen er irritaties, niks aan de hand, ze zorgen er gewoon voor dat ze elkaar een tijdje niet meer zien.
Zo ook met buren. Toen wij nog gewoon in de stad woonden gebeurde het nogal eens dat mensen de deur bij elkaar platliepen, totdat het teveel werd en er knallende ruzies ontstonden. Niet bij ons op het platteland! Iedereen heeft het druk met werk, huis en erf. Totdat de een de ander nodig heeft, dan staan ze meteen klaar voor elkaar. Wij hadden bijvoorbeeld een keer problemen met waterafvoer naar de sloot.: een verstopping tussen het putje en de sloot in. Nauwelijks zijn we aan het graven of de -drukbezette, want eigenaar van een boomkwekerij- buurman staat al klaar met zijn schop! Dat is pas burenhulp!

Naast deze positieve zaken kleven er natuurlijk ook nadelen aan het buiten wonen. Kinderen moeten altijd gehaald en gebracht worden. Bij hevige sneeuw kunnen we niet weg, behalve op ski’s.
Maar ook vuile wegen met modder, waar je met je fiets over uitglijdt, zijn een nadeel.
Afgelopen maand is er een schoonmaakactie geweest waarbij alle sloten bij ons in de omgeving zijn schoongemaakt. Gevolg is dat de sloten misschien wel schoner zijn, maar de wegen zijn dat absoluut niet!
Het heeft geen zin de auto schoon te maken, want na een kort ritje ziet hij er al uit alsof hij Parijs-Dakar heeft gereden.

De kunst is nu om het ene van goede kwaliteit te hebben, terwijl het andere niet verwaarloosd wordt. Dáár hebben we nu een kwaliteitsmanagementsysteem voor. Daarin staan zaken beschreven die we belangrijk vinden en op orde willen houden.

In de zorg zijn er veel kwaliteitssystemen te kiezen.
Wat deze systemen gemeen hebben is het kiezen van procesindicatoren, om het kwaliteitsniveau te krijgen en te houden, zoals we dat hebben afgesproken. Vaak zijn die indicatoren op brancheniveau afgesproken. Vaak hebben ze ook een andere naam, zoals KPI’s = Kritische Prestatie Indicatoren of de KKK’s, die InEen heeft vastgesteld voor de eerstelijns zorggroepen.
Geef het beestje maar een naam, maakt niet uit welke… als het maar doet waarvoor het in het leven geroepen is: in de gaten houden of de voorgenomen doelen worden bereikt.
Of het nu tevreden klanten, een laag verzuim of schone wegen betreft!

Auteur

Trudy Engering

Trudy Engering

Trudy Engering is black belt Lean in de Zorg
 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hulp nodig of vragen over Lean (slim en slank) in de zorg?

Bel of mail ons dan! Tel: 0644042890, email: info@eenvoudinkwaliteit.nl.

Deel deze blog met anderen

Reacties (1)

 • Maria

  Maria

  14 april 2014 op 12:33 | #

  Leuk, die verwijzingen naar het dagelijkse leven...
  Vermakelijk stuk en waar nodig up-to-the-point!

  antwoord

Plaats een reactie