logo eenvoudinkwaliteit

Slim, snel en slank werken in de zorg?
Eenvoud in Kwaliteit helpt!

Opruimgoeroe

Opruimen met emotie

Ruim op met emotie!
Door Trudy Engering - bijgewerkt op vrijdag, 03 mei 2019.

Ik ben helemaal into 5S, dat weten mijn trouwe lezers. Fanatiek heb ik mijn mappen opgeruimd. Mijn kelder heeft een make-over gehad en mijn kruidenlade is nu zo ingericht dat ik niets dubbel heb, niets tekort kom en meteen goed grijp. Gezien de reacties op mijn blogs heb ik ook anderen geïnspireerd, zij hebben nu een opgeruimd kantoor / huis / atelier en een opgeruimd hoofd.

Fijn dat ik iets kan betekenen, maar van een heel ander kaliber is de Japanse opruimgoeroe, Marie Kondo, waarover ik las in ‘De eerste opruimcelebrity van de wereld is opgestaan‘ van Aaf Brandt Corstius in het Volkskrant Magazine van 28 februari 2015.

Japans, dat spreekt me al aan, want de bakermat van Lean, slim en slank werken. Ik ben eens gaan googelen en vond het grootste verschil tussen Kondo’s theorie en werken volgens de bekende 5S-methode: namelijk EMOTIE! Kondo geeft aan dat bij elk object dat je aanraakt en bekijkt bij het opruimen, je jezelf moet afvragen of je hier gelukkig van wordt. Sindsdien ben ik weer aan het opruimen geslagen. Word ik gelukkig van de cijferlijst van mijn middelbare school? Nee. Word ik gelukkig van de tekeningen die mijn kinderen ooit hebben gemaakt? Ja! Word ik gelukkig van die stapel verjaardagskaarten die ik in de loop der jaren heb ontvangen? Ja (dat schiet niet echt op…. Kan ik ze nog niet weggooien). En zo ben ik weer lekker bezig.

Maar dan kom ik bij belastingaangiftes. Word ik daar gelukkig van? Nee, niet echt. Weggooien dus? Maar… die moet je toch zoveel jaren bewaren? Wat zou Kondo daarmee doen? En wat zou ze adviseren op het werk? Dat beleidsstuk professionaliteit, word ik daar nu gelukkig van? En dat jaarplan, draagt dat bij tot mijn geluk? Weggooien die hap? Oei, ik vrees dat ik dan pas echt ongelukkig word!

Ik heb ook gemerkt dat je niet al te lange tijd moet stilstaan bij de vraag of iets je al dan niet gelukkig maakt. Kost veel te veel tijd. Laat het buikgevoel maar spreken!

Uiteindelijk is het me toch gelukt om een aantal vuilniszakken, gevuld met spullen die me niet direct blij maken, aan de straat te zetten. Dat maakte me pas echt gelukkig!

Boek: Opgeruimd van Marie Kondo (You-tubefilmpje)

Kijk ook naar mijn gratis download: 5S toepassen op je mappenstructuur.

Auteur

Trudy Engering

Trudy Engering

Trudy Engering is black belt Lean in de Zorg
 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hulp nodig of vragen over Lean (slim en slank) in de zorg?

Bel of mail ons dan! Tel: 0644042890, email: info@eenvoudinkwaliteit.nl.

Deel deze blog met anderen

Reacties (3)

 • Mieke

  Mieke

  18 maart 2015 op 17:30 | #

  Nou, die tunnel van Aaf Brandt Corstius moet ik nog graven, denk ik. Maar na jouw verhaal kreeg ik al wel zin om aan een kuiltje te beginnen. Nou nog LEAN! Ik doe mijn best :)

  antwoord

 • Trudy Engering

  Trudy Engering

  13 maart 2015 op 15:14 | #

  Het is redelijk netjes... Nu nog de rommel wegwerken, die onze 4 kinderen hebben achtergelaten toen ze uit huis gingen.

  antwoord

 • Paul

  Paul

  11 maart 2015 op 20:34 | #

  Wat moet het inmiddels netjes zijn, bij jou thuis! Ik krijg trouwens zelf (bijna) zin om op te ruimen. Filmpje van Marie Condo is ook erg leuk, trouwens.

  antwoord

Plaats een reactie