Lean werken vanuit kracht
Strength-Based Lean
Door Trudy Engering - bijgewerkt op zondag, 03 november 2019.“Weet je wat me zo tegenstaat bij Lean? Dat er wordt uitgegaan van het negatieve. Je zoekt naar verspillingen, je streeft naar perfectie, dus je doet het nooit goed genoeg. Voor mij zijn dat geen stimulerende zaken. Ik voel me hierdoor niet geïnspireerd!”
Aldus een van mijn klanten. Misschien denk je dat dit een smoes is om niet met verbeteren aan de slag te hoeven gaan, maar niets is minder waar! Deze klant is directeur van een organisatie die voorop staat in vernieuwingen en voortdurend bezig is beter te presteren. In de visie van deze organisatie staat onder meer dat zij voortdurend zoeken naar (innovatieve) verbeteringen van de effectiviteit, efficiëntie en kwaliteit van de processen…
Dit zette me aan het denken. Ik vind dat mijn klant gelijk heeft. Dit voortdurend bezig zijn met de tekortkomingen van je organisatie kan ook verlammend werken. Waarom niet zoeken naar de zaken die juist wél goed gaan. En dan kijken hoe het komt dat die goed gaan, kan je dát dan ook toepassen op andere processen?
Strength-based Lean
Ik ben eens op zoek gegaan in de literatuur en jawel hoor! Er bestaat al zoiets als Lean toegepast op een waarderende manier. Die combinatie wordt ‘Strength-Based Lean’ genoemd. Strength-Based Lean verbindt de positieve kracht van Waarderend Onderzoeken*) met het slimmer en beter werken van Lean en heeft een focus op systeem en mensen, waardoor de creativiteit gaat stromen en mensen zin krijgen in verandering, beide broodnodig voor groei en innovatie. Instrumenten uit de Lean-gereedschapskist, zoals de Kiplingvragen, 5xW en de Visgraatmethode zijn hierbij uitstekend inzetbaar.
*) Waarderend onderzoeken (Appreciative Inquiry/AI) is volgens David Cooperrider, grondlegger van het AI-gedachtegoed, de kunst en kunde om vragen te stellen over een organisatie met de bedoeling deze volledig tot zijn recht te laten komen. Het doel is om organisaties te verbeteren door te kijken wat werkt (positieve lading) en dat uit te bouwen, in plaats van proberen te verbeteren wat níet werkt (negatieve lading).
Waar word je warm van?
Komt die zoektocht naar ‘Lean op een positieve manier’ even mooi uit! Ik heb veel audits uitgevoerd waarbij ik het principe van Waarderend Onderzoeken heb toegepast. Dat was geweldig, mensen bevragen vanuit hun passie. Twinkelende ogen zien en merken dat mensen niet meer kunnen stoppen met vertellen!
Door wat ik nu opschrijf besef ik dat ik ook voor mijzelf bezig ben met waarderend onderzoeken, vanuit de gedachte ‘waar wordt ik warm van’. Welnu, ik wordt warm van meehelpen naar een Lean-organisatie. Dus daar ga ik uiteraard verder mee. Waarbij ik de optie meeneem dit op een waarderende manier uit te voeren. Uiteraard eerst kijken wat bij de organisatie past en vervolgens díe methode kiezen waar ieder zich het prettigst bij voelt. Past het continu verbeteren door het uitbannen van verspillingen en probleemoplossing beter? Vooral doen! Past het waarderend Lean werken beter, zoals bij de klant die ik in het begin van deze blog noemde? Dan is de combinatie van Lean met Waarderend Onderzoeken, het Strength-Based Lean, een heel mooie optie. Welke methode ook bij je past, ga ervoor en je zult zien dat het resultaat geweldig is.
David Shaked heeft een boek geschreven met de titel Strength-Based Lean Six Sigma, alleen in het Engels verkrijgbaar. In dit boek beschrijft hij onder meer hoe je Lean kunt combineren met AI (Appreciative Inquiry).