Zoek de bezieling
Visie vanuit bevlogenheid
- bijgewerkt op maandag, 12 augustus 2019.Elke zichzelf respecterende (zorg)organisatie heeft een visie en een missie. Of een (hoger) doel of weet in ieder geval welke kant ze op willen.
Vaak zijn er voorafgaand aan de formulering van de missie en visie een aantal sessies gepland met een extern persoon om tot een visie en missie te komen met mooie formuleringen als resultaat of ook wel vaker gemeenplaatsen als ‘wij stellen de patiënt centraal’ of ‘wij staan dichtbij de cliënt’ of ‘wij willen mensen zo lang mogelijk ondersteunen om regie aan eigen leven te geven’.
Mooi hoor een visie of een hoger doel, maar zonder een vorm van bevlogenheid zul je je patiënten nooit optimaal kunnen helpen.
Ik durf te stellen dat je welk werk dan ook niet optimaal kunt doen zonder bezieling of bevlogenheid.
Het ‘Waarom’
De inmiddels wereldberoemde Simon Sinek heeft een theorie ontwikkeld over de manier van denken, handelen en communiceren tussen een organisatie en de betreffende doelgroep, de zogenaamde Golden Circle. Of, in goed Nederlands, de Gouden Cirkel. Zijn theorie kun je gebruiken voor willekeurig welke organisatie maar ook voor personen, in wat je doet: je werk, je hobby, je passie.
Sinek zegt: “Iedereen weet wat hij doet, een aantal weet hoe hij het doet en maar weinigen weten waarom hij het doet”. Hij zegt dan ook: “Start bij het waarom”.

Figuur: De Gouden Cirkel van Simon Sinek
legenda:
Simon Sinek geeft met zijn model ‘De Gouden Cirkel’ aan dat je moet starten bij het ‘Waarom’, je doelstelling, drijfveer of geloof, en dan pas bedenken ‘Hoe’ je iets bereikt. Hier gaat het om het proces, welke handelingen je moet uitvoeren om je doel te bereiken. En vervolgens het ‘Wat’, het resultaat, bijvoorbeeld winst of bepaalde specifieke zorg aan een groep patiënten.
Een goede visie
Een visie beschrijven zonder dat je hebt benoemd waarom je iets wil bereiken kan eigenlijk niet. Hierbij is de Gouden Cirkel ook toe te passen. Het ‘Waarom’ moet wat mij betreft vanuit een bepaalde bevlogenheid zijn. Dus niet: ‘wij zetten onze cliënten centraal’ maar bijvoorbeeld: ‘vanuit het diepst van ons wezen vinden wij dat elke mens gelijk is, gelijke kansen moet krijgen en zelf moet kunnen aangeven wat hij wil in zijn leven. Wij willen alles op alles zetten om dat bij onze cliënten te bereiken, zodat zij zoveel als mogelijk is hun leven naar wens in kunnen richten.’ Dan heb je het waarom te pakken, te weten: ‘vanuit het diepst van ons wezen vinden wij dat elke mens gelijk is, gelijke kansen moet krijgen en zelf moet kunnen aangeven wat hij wil in zijn leven’. En je doel is beschreven: onze cliënten kunnen zoveel als mogelijk is hun leven naar wens inrichten. In het Waarom zit je bevlogenheid verpakt, dit moet inspirerend zijn voor iedereen binnen je organisatie en uiteraard je klanten aanspreken.
Bevlogen medewerkers
Een visie zonder mensen die hem kunnen uitdragen is geen visie. Daarom zijn bevlogen medewerkers goud voor een organisatie, zij gaan moeiteloos via het ‘Hoe’ naar het ‘Wat’.
Maar hoe krijg je het voor elkaar dat medewerkers bevlogen raken als ze dat nog niet zijn? Leidinggevenden zijn hier van groot belang, die moeten het voorbeeld geven. Immers: goed voorbeeld doet volgen.
En zorg aan de voorkant ervoor dat bij sollicitatieprocedures ‘bevlogenheid’ bovenaan je lijstje van vereisten staat. En met bevlogenheid bedoel ik: waarom doe je dit werk eigenlijk? Waarom heb je telkens weer zin om naar je werk te gaan?